Inside Architects

 

Residence in Moschato


Το συγκεκριμένο οροφοδιαμέρισμα στα Νότια Προάστια, συνολικού εμβαδού 165τμ., αποτελούσε μέχρι πρόσφατα, ένα ευρύχωρο τυπικό διαμέρισμα πολυκατοικίας τη δεκαετία του 1990.Βασική σχεδιαστική απαίτηση ήταν η αναδιαμόρφωση της λειτουργική του δομής, βάσει των αναγκών και τρόπου ζωής των νέων ιδιοκτητών. Παράλληλα, βασικό ζητούμενο ήταν η δημιουργία ενός νέου χαρακτήρα, μεσογειακού, με αναφορές στο τοπίο των ελληνικών κυκλαδίτικων νησιών διακριτικά προσαρμοσμένο στο αστικό περιβάλλον που ανήκει.
Η κεντρική συνθετική ιδέα στηρίχτηκε σε μια αρχιτεκτονική απλότητα, με καθαρές, γεωμετρικές γραμμές, διαμορφωμένη από κατασκευές λιτές, ευφάνταστες και λειτουργικές, με κοινό συνδετικό νήμα, την ιδιοκατασκευή. Η αναδιοργάνωση της κάτοψης των χώρων διημέρευσης του διαμερίσματος, μέσω της καθαίρεσης επιλεγμένων τοίχων, είχε ως στόχο την άμβλυνση των ορίων διαφορετικών χρήσεων, επιτυγχάνοντας την ενοποίηση των χώρων, οπτικά και λειτουργικά, δημιουργώντας μια κοινή εμπειρία μέσω της αλληλουχίας κινήσεων. Παράλληλα, η ομοιόμορφη διάχυση του φυσικού φωτός, συντελεί στην ενοποίηση των χώρων με τη σειρά του, επιτρέποντας την αύξηση της φωτεινότητας συνολικά στο διαμέρισμα.
Η επιλογή των υλικών ακολουθεί και συνδιαμορφώνει τη συνθετική ιδέα. Η επιλογή ξύλινου δρύινου πατώματος σε όλο το διαμέρισμα εκτός των μπάνιων σε συνδυασμό με τους μονοχρωματικούς τοίχους, αποτέλεσε ένα εξαιρετικό φόντο για την υποδοχή των χειροποίητων ξύλινων κατασκευών της κουζίνας και των ντουλαπών των υπνοδωματίων. Η θεματική κουρτίνα με την αναπαράσταση μεγαλοπρεπών χαρακτήρων στην κουζίνα, οι λινές κουρτίνες γήινων χρωμάτων στους υπόλοιπους χώρους, τα χειροποίητα πλεκτά φωτιστικά από φυσικά υλικά, η ιδιαίτερη, πανοραμικής σύνθεσης, ταπετσαρία στην τραπεζαρία, η μασίφ ξύλινη τραπεζαρία και τα ιδιαίτερα αντικείμενα διακόσμησης συνεχίζουν την αφήγηση της συνθετικής ιδέας.
Εν κατακλείδι, οι αναφερόμενοι αρχιτεκτονικοί χειρισμοί συντελούν στη δημιουργία μιας νέας εμπειρίας κατοίκησης, σε ένα φωτεινό, φυσικό, χειροποίητο, μελετημένο, οικείο περιβάλλον μέσω αναφορών από την κατοίκηση και το τοπίο των ελληνικών κυκλαδίτικων νησιών.

Project Characteristics


Full Apartment Renovation

Location: Moschato

Project Status: Completed 2020

Area: 165 sqm.

Architecture: INSiDE ARCHITECTS

Interior Design: INSiDE ARCHITECTS

Construction: INSiDE ARCHITECTS & Tasos Ilias

Photography: Ioanna Roufopoulou

Civil Engineer: Tasos Ilias