Inside Architects

 

Residence in Ilion


Το συγκεκριμένο οροφοδιαμέρισμα, ζητήθηκε να ανακαινιστεί από τους ιδιοκτήτες του με σκοπό να αποκτήσει ένα νέο χαρακτήρα, επηρεασμένο από τη φωτεινότητα, τη λειτουργικότητα και τη λιτότητα, εισάγοντας vintage στοιχεία σε μια πιο ελεύθερη προσαρμογή στο αστικό περιβάλλον που ανήκει.
Οι επεμβάσεις στον χώρο έγιναν με βασική αρχή την ενοποίηση των χώρων και την απλοποίηση της κίνησης σε αυτούς. Η παρουσία αναπαλαιωμένων στοιχείων, που προέρχονται από προηγούμενες γενεές, συνδιαλέγονται με την απλότητα των γεωμετριών και την παρουσία σύγχρονων κατασκευών και υλικών. Παράλληλα, στρατηγικά επιλεγμένες είναι οι αναφορές σε φυσικό παλαιωμένο ξύλο, σε συνδυασμό με τις απαλές υφές και τα ήπια χρώματα που πλαισιώνουν το «όλο» σκηνικό κατοίκησης.
Οι βασικές τροποποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν στο εσωτερικό της κατοικίας, ήταν η δημιουργία εσωτερικού λουτρού στο κεντρικό υπνοδωμάτιο, η οποία αυτομάτως μετέτρεψε τους δύο αυτούς συμβατικούς και στενάχωρους χώρους σε ένα ενιαίο σύνολο, σαφώς πιο άνετο, ευρύχωρο και ευήλιο. Επιπλέον, η δημιουργία ενός δεύτερου συμπληρωματικού λουτρού στο κεντρικό χολ ήταν απαραίτητη. Επίσης, ο χώρος της κουζίνας μεταφέρθηκε, απλοποιήθηκε και ενοποιήθηκε με αυτόν του καθιστικού – τραπεζαρίας βελτιώνοντας σημαντικά την λειτουργικότητα και αισθητική των τριών αυτών κύριων χώρων. Σε αυτή την «ανοιχτή» διάταξη, προστέθηκε το στοιχείο ενός νέου τζακιού, το οποίο ενσωματώθηκε σχεδιαστικά σε ένα λιτό γεωμετρικά ύφος πλαισιώνοντας τα έντονα vintage στοιχεία. Τέλος, στο χώρο που βρισκόταν η κουζίνα στο παρελθόν δημιουργήθηκε το νέο παιδικό υπνοδωμάτιο, διαμορφωμένο με custom ξύλινες κατασκευές.
Εν κατακλείδι, ο συνδυασμός των παραπάνω δημιουργούν μία ενδιαφέρουσα μοντέρνα και παραδοσιακή συνδιάλεξη αλλιώτικων στοιχείων, ενσωματωμένων στη σύγχρονη πόλη χωρίς όμως να γίνεται μια στεγνή μεταφορά της προηγούμενης γενιάς στο σημερινό αστικό περιβάλλον.

————

This particular apartment was requested to be renovated by its owners in order to acquire a new character, influenced by brightness, functionality and austerity, introducing vintage elements to a freer adaptation to the urban environment it belongs to.
The interventions in space were made with the basic principle of unifying the spaces and simplifying the movement in them. The presence of restored elements from previous generations intertwines with the simplicity of geometries and the presence of modern structures and materials. At the same time, strategically selected are references to natural aged wood, combined with the soft textures and mild colors that frame the “whole” residential scene.
The main modifications made to the interior of the house were the creation of an interior bathroom in the master bedroom, which automatically transformed these two conventional and distressed spaces into a single, clearly more comfortable, spacious and airy unit. In addition, the creation of a second additional bath in the central hall was necessary. Also, the kitchen area was moved, simplified and integrated with the living room – dining room, significantly improving the functionality and aesthetics of these three main areas. To this “open” layout was added the element of a new fireplace, which was incorporated in a simple geometric style framing the vintage elements. Finally, in the area where the kitchen was located in the past, a new children’s bedroom was created with custom wooden structures.
In conclusion, the combination of the above creates an interesting modern and traditional interplay of fish elements, embedded in the modern city but without a dry transfer of the previous generation into today’s urban environment.

Project Characteristics


Full apartment Renovation

Location: Ilion

Project Status: Completed 2018

Area: 120 sqm.

Photography: Michail Damaskos