Inside Architects

 

Full Apartment Renovation


Το συγκεκριμένο διαμέρισμα, εμβαδού 46 τ.μ. βρίσκεται στον 4ο όροφο μιας κλασικής πολυκατοικίας της δεκαετίας του 1970 στο κέντρο του Κολωνακίου, δίπλα στην κεντρική πλατεία και κοντά στο κέντρο της Αθήνας (Σύνταγμα). Το διαμέρισμα έχει ανεμπόδιστη θέα καθότι στην απέναντι πλευρά της πολυκατοικίας, βρίσκονται διώροφες νεοκλασικές μονοκατοικίες, χαμηλότερες από το επίπεδο του διαμερίσματος, με αποτέλεσμα τον άπλετο φυσικό φωτισμό και αερισμό. Η αρχική διάταξη του διαμερίσματος ήταν τυπική, με κλειστή, ξεχωριστή κουζίνα, υπνοδωμάτιο και καθιστικό. H αρχιτεκτονική μας προσέγγιση είχε ως αφετηρία τη δημιουργία ενός πλήρως εξοπλισμένου διαμερίσματος για χρήση Airbnb, με δυνατότητα φιλοξενίας ενός ή δύο ατόμων, για σύντομη ή μακροχρόνια διαμονή.
Η αρχιτεκτονική μας μελέτη είχε ως προτεραιότητα, τη διεύρυνση των ορίων της υφιστάμενης κάτοψης, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα ενιαίο και συνεκτικό αρχιτεκτονικό αποτέλεσμα, όπου θα προσφέρει συγχρόνως ιδιωτικότητα μέσω της νέας διαρρύθμισης, ιδίως στην περίπτωση που θα φιλοξενούνται δύο άτομα. Αυτό επιτεύχθηκε μέσω της ενοποίησης της κουζίνας και του καθιστικού καθώς και μέσω της αποξήλωσης της τοιχοποιίας που χώριζε το καθιστικό με το υπνοδωμάτιο. Η νέα διαρρύθμιση επιτρέπει τη διάχυση του φυσικού φωτισμού στο εσωτερικό της οικίας, ενισχύει το φυσικό δροσισμό και αερισμό και απλοποιεί τον τρόπο διαβίωσης.
Η επιλογή των υλικών και των χρωμάτων ακολούθησαν αυτό τον συλλογισμό. Συγκεκριμένα, η επιλογή ξύλινου δαπέδου σε όλο το διαμέρισμα υποδέχεται τα γεωμετρικά, πολύχρωμα, σε απαλούς τόνους πλακάκια της κουζίνας, δημιουργώντας μια ζεστή ατμόσφαιρα, την οποία συμπληρώνουν τα άνετα έπιπλα του χώρου. Οι ξυλουργικές επιφάνειες, που διαμορφώνονται από ιδιοκατασκευές, ακολουθούν τις αποχρώσεις του μπεζ και του ξύλου σε πλήρη συμφωνία με τις επιλογές των πλακιδίων. Σε συμφωνία με την κυρίαρχη ιδέα ενός ενοποιημένου και συνεκτικού διαμερίσματος, ο φωτισμός έχει ουσιαστικό ρόλο. Ως εκ τούτου, επιλέχθηκαν κομψές διακοσμητικές απλίκες και ιδιαίτερα κρεμαστά μονόφωτα φωτιστικά για έμμεσο και άμεσο φωτισμό αντίστοιχα. Η επιλογή των χρωμάτων σε φωτιστικά και διακοσμητικά στοιχεία συντίθεται από τερακότα, χρυσό, καφέ και πράσινο, προσδίδοντας ζωντάνια στον χώρο.
Εν κατακλείδι, η αρχιτεκτονική μας προσέγγισή είχε ως στόχο τη δημιουργία μιας άνετης, «φωτεινής» και ζωηρής εμπειρίας, με γνώμονες την καλαισθησία και την κομψότητα.

This apartment is 46 square meters and is situated on the 4th floor of a classic 1970s block of apartments in the center of Kolonaki, next to the central square and close to the center of Athens (Syntagma). The main view of the apartment is directed towards a neoclassical building, which is lower than the level of the apartment, resulting in ample natural light and ventilation. The arrangement of the apartment was typical, with a closed, separated kitchen, one bedroom, and a living room. Our architectural task was to create an apartment for Airbnb use where one or two persons can live short or long-term.
The primary architectural decision was to open the boundaries of the existing floor plan in order to create a unified architectural result with guaranteed private spaces for more personal living, especially in the case of a couple living together. This touch of unity not only enhanced the diffusion of daylight throughout the residence but also created the sense of an expanded house while integrating some living functions. Simultaneously, the selected materials applied to the entire apartment meticulously contributed to configuring a coherent, unified architectural result.
Specifically, the choice of wooden tiles for the entire floor of the apartment creates a cozy ambiance, complemented by convenient furniture such as the sofa, dining table, armchairs, TV set, and bed. In line with our overarching idea of unity, lighting also plays a complementary role. Therefore, we opted for unique and elegant sconces and pendant lights for indirect and direct lighting, respectively.
Lastly, the choice of colors distinguishes warmth through tones of beige and brown, while vibrancy is introduced through elaborated strokes of terracotta, gold, and green. The carpentry materials enhance this approach complementary. In conclusion, our architectural approach aimed to create an easy-living, cozy, and vibrant experience with elegance and sophistication.

Project Characteristics


Location: Kolonaki

Architecture | Interior Design : INSiDE Architects

Photography: John Bougas

Project Status: Completed 2024